Perinteinen Uunitalkkuna on kuulunut Hirvelän tuotevalikoimaan jo vuodesta 1966. Uunitalkkunaa on Hirvelässä valmistettu samalla reseptillä jo kolmen sukupolven ajan.
Hirvelän Uunitalkkuna tehdään gluteenittomasta kaurasta.
Perinteinen Uunitalkkuna vuodesta 1966
Talkkuna on suomalaista perinneruokaa. Hirvelän perinteikkääseen Uunitalkkunaan käytetään vain kotimaista kauraa. Lopputulokseen lisätään vain hyppysellinen suolaa. Kauraa on kutsuttu kotimaiseksi superruoaksi. Hirvelän Uunitalkkuna sisältää yli 26% kuitua ja lähes 10% proteiinia. Hirvelän paahdettu kuorellinen kaura sisältää betaglukaania 3,6%.
Talkkuna valmistetaan meillä yhä samalla tavalla kuin yli 50 vuotta aikaisemmin. Ensin kauranjyvät höyrytetään. Sen jälkeen alkaa uunissa pitkä paahtoaika, jossa kauranjyvät kypsyvät valmiiksi. Lopuksi ne jauhetaan. Tämä paahdettu kaura on valmis nautittavasti sellaisenaan ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi jogurtissa, puuroissa tai leivonnassa.
Talkkuna sisältää paljon ravintokuitua sekä proteiinia
Talkkuna soveltuu erinomaisesti myös leivontaan. Hirvelän emännät ovat harjoitelleet kauratuotteiden käyttöä leivonnassa jo yli 50 vuoden ajan. Olemme keränneet reseptipankkiimme joitakin rakkaudella leivottuja suosikkireseptejämme meidän keittiöstä sinun keittiöön.
Tiesitkö, että keskimääräinen suomalainen saa ravinnostaan aivan liian vähän kuitua?
Kuidun riittämätön saanti on kansallisen tason hyvinvointiongelma. Miehille ravintokuidun viitteellinen saantisuositus on 30 grammaa ja naisille 25 grammaa. Keskimääräinen suomalainen saa ravinnostaan liian vähän kuitua. Naisilta jää keskimäärin puuttumaan noin 5 grammaa kuitua. Miehiltä keskimäärin jää puuttumaan noin 15 grammaa kuitua. (Lähde: Duodecim; Käypä hoito -suositukset).
Moni asia olisi elämässä paremmin jos ruokavalioon lisättäisiin kuitua. Lisäämällä päivittäiseen ruokavalioosi kaksi ruokalusikallista (14 g) Uunitalkkunaa saat noin 4 grammaa lisää ravintokuitua. Tämä yksinään on noin kuudesosa kuidun päivittäisestä saantisuosituksesta.